

معرفی استانداردهای PMBOK
در سدهی گذشتهی میلادی، طی رشد همزمان و پرشتاب تکنولوژی، صنعت و بازار، موضوع مدیریت بهینه امور علیالخصوص پروژهها و فرآیندها به یکی از داغترین موضوعات روز تبدیل شد. این امر سبب شد تا افرادی که تخصصی در امر مدیریت پروژه کسب کرده بودند در سال 1969 میلادی در پنسیلوانیا آمریکا موسسهای را با نام (Project Management Institute (PMI تاسیس نمایند. هدف افراد موسس PMI، تعریف مفاهیم عمومی و همچنین ادبیاتی جهانی برای موضوع مدیریت پروژه بوده است.
خروجی این هدفگذاری PMI کتابی با نام (Project Management Body Of Knowledge (PMBOK بود که پیشنویس آن در سال 1987 برای اولین بار منتشر شد. این کتاب توسط گروه بسیار بزرگی از دستاندرکاران مدیریت پروژه گردآوری و به عنوان استانداردی در این حوزه معرفی شده است. آخرین ویرایش این کتاب که ویرایش ششم آن است در سال 2017 منتشر شده است. PMBOK با عناوینی چون گسترهی دانش مدیریت پروژه، پیکرهی دانش مدیریت پروژه و دانش مدیریت پروژه در ایران شناخته میشود.
مزایای استفاده از PMBOK برای شرکتها و سازمانها را میتوان به سه دستهی عمده تقسیم نمود:
- استفاده از PMBOK موجب میشود که یک سازمان تمامی فعالیتها و اقدامات بخشهای مختلف خود را استاندارد کرده و عملکرد آنها را بسنجد.
- حضور یک استاندارد مشخص در سطح سازمان موجب همزبانی تمام بخشها شده و انتخاب عملکردهای مفید و کارا را ساده خواهد کرد.
- زمانی که از یک زبان مشترک و بینالمللی برای سازمان خود استفاده نمایید در ادامه میتوانید عملکرد آن را با دیگر سازمانها و همچنین سازمانهای بزرگ و مطرح در سطح جهانی مقایسه کرده و میزان خروجی خود را نسبت به آنها بسنجید.
در کتاب PMBOK، 42 فرآیند تعریف شده است که در ذیل آن تمامی 42 کاری را که در انواع مدیریت پروژه باید انجام شود، ارائه میدهد. با توجه به آن که برای بازده بهتر مدیریت پروژه، باید آن را از کارهای تخصصی پروژه جداسازی نمود، برای همین میتوان یک چهارچوب کلی برای تمامی مدیریت پروژهها ارائه داد. انواع کاری که در مدیریت پروژه در این کتاب ارائه شده است، به دو دستهبندی کلی تقسیم شده است: گروههای فرآیندی و حوزههای دانشی.
گروههای فرآیندی
در این دستهبندی فرآیندها براساس توالی مفهومیشان تقسیمبندی شدهاند:
- فرآیند آغازش
- فرآیند برنامهریزی
- فرآیند اجرا
- فرآیند نظارت و کنترل
- فرآیند خاتمه
در تمامی فازهای پروژه، این فرآیندها یکی پس از دیگری تکرار شده و در هیچ کجای پروژه نمیتوان از این موارد چشمپوشی نمود.
گروههای دانشی
این دستهبندی براساس توانمندی و مهارتهایی که برای انجام کارها نیاز است صورت میپذیرد:
- مدیریت یکپارچگی پروژه
- مدیریت گستره پروژه
- مدیریت زمان پروژه
- مدیریت هزینه پروژه
- مدیریت کیفیت پروژه
- مدیریت منابع انسانی پروژه
- مدیریت ارتباطات پروژه
- مدیریت ریسک پروژه
- مدیریت تدارکات پروژه
حال با توجه به توانمندیهای افراد، مسئولیت کارها به آنها سپرده میشود.
شما میتوایند با استفاده از استانداردهای تعریف شده در PMBOK و آموزش نیروهایتان در ذیل آن، از احتمال بالای موفقیت پروژههایتان اطمینان حاصل نمایید.